IDPI

Tonino Picula: BiH je stres-test za EU

Tonino Picula: BiH je stres-test za EU

Tonino Picula: BiH je stres-test za EU
29 listopada
10:50 2014

“Zemlje Jugoistočne Europe, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, mogle bi postati novim članicama Europske unije odmah nakon 2020. godine, ako ozbiljno shvate pruženu priliku i odlučno provedu tražene reforme”, kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlanskim integracijama, koju je organizirala Paneuropska unija u BiH u Sarajevu od 24. do 26. listopada 2014. godine.

Picula, koji je predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, kazao je kako je BiH bila i ostat će “stres-test za sposobnost EU da širi svoj teritorij, ali i utjecaj kao zajednice koja dijeli iste vrijednosti”. Ocijenio je kako bi nova Europska komisija i nova vlast u BiH trebali otvoriti prostor novom pristupu procesu europskih intergracija. Podsjetio je kako je posljednje veliko proširenje EU prije deset godina dovelo do rasta BDP-a Unije kao cjeline od samo tri posto, što je jedan od razloga neraspoloženja prema novim proširenjima. “Kriza je učinila svoje, populistički su pokreti to iskoristili”, kazao je Picula.

Najava predsjednika nove Europske komisije Jean-Claude Junckera da neće biti proširenja Unije u idućih pet godina po Piculinim riječima ne smije biti alibi da se ništa ne radi. “Ništa gore od toga, a pogotovu ne bi bilo dobro da se to tako shvati u BiH”, upozorio je Picula, pozvavši da se bude realan i prizna kako je vrijeme za veliki posao koji bi mogao biti odgovarajuće nagrađen već nakon isteka mandata sadašnje Europske komisije.

“Vrlo brzo nakon 2020. mogao bi uslijediti novi veliki val proširenja Unije na zapadni Balkan po uzoru na onaj iz 2004. kada je primljeno deset novih članica”, ocijenio je Picula.

Na konferenciji je usvojena i Deklaracija Paneuropske unije koja će biti upućena institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i institucijama Evropske unije. Tekst Deklaracije dostupan je ovdje.

About Author

Stručni tim IDPI

Stručni tim IDPI

Institut za društveno-politička istraživanja, Mostar, Bosna i Hercegovina | Institute for Social and Political Research, Mostar, Bosnia and Herzegovina

Related Articles

Naši sponzori

ERONET

Arhiva

Naša izdanja

Zadnje objave

    Voditelj stručnog tima IDPI o legitimnom predstavljanju i pozicijama ključnih aktera

Voditelj stručnog tima IDPI o legitimnom predstavljanju i pozicijama ključnih aktera

0 comment Read Full Article
Contact Form Powered By : XYZScripts.com