IDPI

O nama

O INSTITUTU

Institut za društvena-politička istraživanja (IDPI) je politički neovisan istraživački centar. Naša je misija unapređivanje i razvoj ekspertize u području državne organizacije i upravljanja. Institut je osnovan 2013. godine, a ured je u Mostaru, u Bosni i Hercegovini (BiH). IDPI se usredotočuje na istraživanje i očuvanje multikulturalnosti i multinacionalnog diverziteta u BiH.

IDPI provodi istraživanja o načinima osnaživanja demokratskih veza između državnih institucija i društva te konstitutivnih naroda BiH. IDPI analizira političke i društvene pojave vezane za principe demokratskog legitimiteta i društvenog diverziteta BiH, te zaštitu individualnih i kolektivnih prava, uključujući i zaštitu nacionalnih manjina.

 

AKTIVNOSTI INSTITUTA

Institut provodi širok spektar aktivnosti, uključujući znanstvena istraživanja, izdavaštvo, savjetovanje i analizu politika. Posebna se pozornost posvećuje empirijskim istraživanjima, čiji rezultati pridonose praksi dobre uprave u BiH i njenom odnosu prema idejama federalizma, decentralizacije i upravljanja konfliktima. IDPI se oslanja na relevantna međunarodna iskustva s glavnim ciljem poboljšanja društvenih i političkih odnosa i struktura upravljanja u Bosni i Hercegovini.

IDPI je aktivan u sljedećim specifičnim područjima:

  • Teorija i praksa federalizma
  • Sprječavanje sukoba, upravljanje konfliktima i rješavanje sukoba
  • Zaštita manjina
  • Europeizacija / Globalizacija
  • Modeli sustava vlasti i upravljanja
  • Javna uprava
  • Horizontalna / vertikalna suradnja i koordinacija
  • Prekogranična suradnja
  • Upravljanje resursima

 

IZDANJA

IDPI je objavio brojne članke, analize i tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku na svojoj internet stranici.

IDPI je objavio tri knjige dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku:

Bosna i Hercegovina: Federalizam, ravnopravnost, održivost (hrvatski i engleski)

Dražen Pehar: Vladavina zakona i njeni čuvari (hrvatski)

Valentino Grbavac: Neravnopravna demokracija: Politički položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini (hrvatski i engleski)

 

STRUČNI TIM

Ivan Pepić, voditelj Stručnog tima

Ženeva, Švicarska

E-pošta: ivan.pepic@idpi.ba

Ivan Pepić je magistrirao političke znanosti na Sveučilištu u Zagrebu i europske studije na Sveučilištu u Ženevi. Godine 2015. bio je Erasmus student na Odsjeku za političku znanost Sveučilišta u Beču. Njegovi istraživački interesi uključuju komparativnu politiku, teorije rješavanja i upravljanja sukobima, političke sustave u podijeljenim društvima i jugoistočnoj Europi, kao i europsko sjećanje i savjest. Sudjelovao je na konferencijama međunarodnog, belgijskog, hrvatskog i drugih društava za političke znanosti, a nedavno je objavio znanstveni članak “Komparacija konsocijacijske i centrifugalne demokracije: Švicarska i Bosna i Hercegovina” u politološkom časopisu Politička misao (s V. Raosom) i “The Europeanization of the Croatian Political System” (poglavlje knjige s H. Špeharom, izdanje Palgrave Macmillana, u procesu objavljivanja).

 

Ivan Vukoja, predsjednik Skupštine i član Stručnog tima

Mostar, Bosna i Hercegovina

E-pošta: ivan.vukoja@idpi.ba

Ivan Vukoja je pjesnik, sociolog i likovni kritičar. G. Vukoja ima magisterij iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Hrvatska. Glavni je urednik časopisa za političku kulturu i društvena pitanja “Status”. Urednik je knjige „Bosna i Hercegovina: Federalizam, ravnopravnost, održivost“. Njegovi eseji i članci objavljeni su u brojnim znanstvenim, književnim i umjetničkim publikacijama. Član je Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. G. Vukoja je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i voditelj Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

 

Milan Sitarski, glasnogovornik i član Stručnog tima

Mostar, Bosna i Hercegovina

E-pošta: milan.sitarski@idpi.ba

Milan Sitarski ima magisterij povijesti na Sveučilištu u Beogradu. Član je Stručnog tima Instituta za društvena i politička istraživanja (IDPI) u Mostaru. G. Sitarski bio je koordinator Centra za istraživanja religije (CIRel) u Beogradskoj otvorenoj školi (BOŠ) od 2004. do 2011. godine. Također je bio voditelj projekta “Reformski obrazovni krugovi” i tajnik za obrazovanje i organizator tečaja na Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži. Urednik je knjige „Bosna i Hercegovina: Federalizam, ravnopravnost, održivost“. Certificirani je trener za pisanje javnih politika. Održao je brojne tečajeve i savjetovanja za institucije javne uprave, vjerske zajednice, političke stranke, organizacije civilnog društva, studente i druge ciljne skupine u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji o institucijama EU, politici EU i regionalnim političkim kretanjima u Jugoistočnoj Europi.

 

Tvrtko Milović, politički analitičar i član Stručnog tima

Kiseljak, Bosna i Hercegovina

E-pošta: tvrtko.milovic@idpi.ba

Tvrtko Milović je novinar. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a magisterij iz politologije je stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Do sada je radio u više televizijskih kuća kao reporter, urednik, direktor programa i generalni direktor. Radio je na produkciji priloga i dokumentarnih filmova, a uređivao je informativne programe. Milović je do sada objavio i nekoliko stotina pisanih članaka, reportaža, intervjua i kolumni iz različitih društveno-političkih tema. Za potrebe različitih projekata, g. Milović je napisao i niz znanstvenih članaka. Član je Predsjedništva Društva hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini.

 

Valentino Grbavac, član Stručnog tima

Washington, DC, SAD

E-pošta: valentino.grbavac@idpi.ba

Valentino Grbavac je znanstvenik specijaliziran za politiku i sigurnost Bosne i Hercegovine. Njegova nedavna knjiga „Neravnopravna demokracija: Politički položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini“ istražuje trenutnu političku i sigurnosnu krizu zemlje i nudi politička rješenja za stabilizaciju i demokratizaciju. Bio je student na Sveučilištu Georgetown u Centru za euroazijske, ruske i istočnoeuropske studije, te na Wallenberg International studiju, suorganizator projekta Sveučilišta Princeton “Američka vanjska politika i rješavanje sukoba: poticanje regionalne stabilnosti” i suradnik u Institutu za društvena i politička istraživanja u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Magistrirao je na Sveučilištu Georgetown, na „Edmund A. Walsh“ Školi za međunarodne odnose i diplomirao Macalester College-u.

 

Dejan Vanjek, vanjski znanstveni suradnik

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

E-pošta: dejan.vanjek@idpi.ba

Dejan Vanjek ima magisterij iz hrvatskih studija i filozofije na Sveučilištu u Zagrebu i magistrirao je u području ljudskih prava i demokratizacije u jugoistočnoj Europi na Centru za interdisciplinarne poslijediplomske studije (Sveučilište u Sarajevu i Sveučilište u Bologni). Doktorirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao časnik u Uredu za suradnju s Interpolom u Sarajevu i voditelj Odjela za međunarodne odnose u Tajništvu Parlamentarne skupštine BiH. G. Vanjek je bio koordinator Stručnog tima IDPI-ja dok nije postao savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine g. Dragana Čovića 2014. godine. Nakon toga postao je vanjski znanstveni suradnik Stručnog tima IDPI.