IDPI

IDPI-jevci se sastali s članovima njemačkog parlamenta

IDPI-jevci se sastali s članovima njemačkog parlamenta

IDPI-jevci se sastali s članovima njemačkog parlamenta
22 listopada
16:38 2014

Njemačku delegaciju, predvođenu gospodinom Josipom Juratovićem, činili su članovi odbora za gospodarsku suradnju i razvoj njemačkog parlamenta: Heike Hänsel, Uwe Kekeritz, Peter Stein i Anja Netterscheidt, te ataše za gospodarska pitanja njemačkog veleposlanstva u BiH Frank Werner sa suradnicima Sanjinom Purgićem i Jasnom Letić Bešović. U ime Instituta za društveno politička-istraživanja sastanku su nazočili Josip Blažević i Milan Sitarski.

Na sastanku održanom u prostorijama INTERA Tehnološkog parka u Mostaru bilo je riječi o mogućem pravcu kretanja bh. društva nakon upravo održanih općih izbora. Josip Blažević istaknuo je da predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne bi smjeli insistirati samo na rješavanju ekonomskih pitanja uz istovremeno guranje političkih problema pod tepih.

“To su dva jednako važna pitanja i treba ih se rješavati paralelno, uz posebnu pažnju na uvažavanje ustavnih načela – konstitutivnosti, ravnopravnosti i reprezentativnosti”, kazao je, između ostaloga, Blažević.

Njemački sugovornici složili su se s tim mišljenjem, dodavši kako treba istovremeno raditi i u trećem smjeru, a to je približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

“Države regije Balkana bez iznimke trebale bi dobiti jasnu viziju pridruživanja Europskoj uniji na način da se utvrde jasna načela i kriteriji po pitanju reformi, ukupnog napretka i modernizacije čitave regije. U tom smislu i Bosna i Hercegovina bi čim prije, kao zemlja kandidat za članstvo, trebala započeti pristupne razgovore s Europskom unijom, a termin budućeg pridruživanja u tom je slučaju manje bitan”, kazao je Josip Juratović. 

Inače, skupu su nazočili i članovi Gospodarske komore Mostara te predstavnici nekih mostarskih nevladinih udruženja i kulturnih institucija.

 

About Author

Stručni tim IDPI

Stručni tim IDPI

Institut za društveno-politička istraživanja, Mostar, Bosna i Hercegovina | Institute for Social and Political Research, Mostar, Bosnia and Herzegovina

Related Articles

Naši sponzori

ERONET

Arhiva

Naša izdanja

Zadnje objave

    Voditelj stručnog tima IDPI o legitimnom predstavljanju i pozicijama ključnih aktera

Voditelj stručnog tima IDPI o legitimnom predstavljanju i pozicijama ključnih aktera

0 comment Read Full Article
Contact Form Powered By : XYZScripts.com