IDPI

Milović na predavanju IES: Odnosi Srba i Hrvata u BiH su dobri jer su lideri smogli snage ostaviti prošlost “iza sebe”

Milović na predavanju IES: Odnosi Srba i Hrvata u BiH su dobri jer su lideri smogli snage ostaviti prošlost “iza sebe”

Milović na predavanju IES: Odnosi Srba i Hrvata u BiH su dobri jer su lideri smogli snage ostaviti prošlost “iza sebe”
studeni 11
13:33 2017

Iako je srpska politika vrlo brzo pokazala da vodi autentičnu politiku, kod Hrvata se simboličko „otcjepljenje“ dogodilo tek 2005. kada je vladajuća hrvatska politička stranka u biH odbila diktat iz Zagreba i samostalno izabrala svog predsjednika. Milović je u izlaganju pred beogradskom publikom kronološki naveo najznačajnija ratna zbivanja između ova dva naroda 1991. – 1993. kada dolazi do neformalnog primirja i kada se u nekim područjima razvija konkretnija gospodarska suradnja. Zatišje među odnosima prestaje 1994. godine potpisivanjem Washingtonskog sporazuma Hrvata s Bošnjacima i promjenom aktera na političkoj sceni.

Političko približavanje ova dva naroda ponovo počinje 2010. kada je postalo jasno da Bošnjaci na Srbe i Hrvate ne gledaju kao na ravnopravne narode nego kao na neprijatelje kojima se mora oduzeti pravo samostalnog političkog odlučivanja. Godine 2010. dolazi i do formalnog saveza najjačih srpskih i hrvatskih stranaka u BiH koji traje do danas. Iako je savez u osnovi naslonjen na osobne odnose dvojice lidera, Dragana Čovića i Milorada Dodika, on se u sedam godina aktivnog postojanja prenio i na šire slojeve stanovništva uvjetujući relaksaciju međuetničkih odnosa u skoro svim sferama života.

Preduvjet za takav proces jeste prešutni sporazum da dvije strane ne otvaraju pitanja iz ratnog perioda. To je ujedno i uzrok nemogućnosti postizanja konsenzusa oko bilo kojeg pitanja sa bošnjačkom stranom, s obzirom da bošnjački lideri i javnost ima potrebu uvijek iznova inzistirati na otvaranju ratnih pitanja oko kojih nema i ne može biti suglasja.

Miloviću su se nakon predavanja prisutni obraćali s različitim pitanjima vezanima za ulogu katoličke crkve i međunardone zajednice. Ulogu prvih Milović je minimalizirao dok je ulogu međunarodne zajednice ocijenio generalno negativnom.

Nakon predavanja u Beogradu, Tvrtko Milović održao je predavanje na istu temu i u Novom Sadu.

Beogradski mediji temi odnosa Srba i Hrvata u BiH, kao i generalno pitanju položaja Hrvata u BiH dali su izuzetnu pažnju. Tako je Milović gostovao kod Milomira Marića na Happy TV 50 minuta, u emisiji „Oko“ RTS-a 10 minuta, te dao intervjue za portal „Sputnjik“ i dnevni list Politika.

Video snimak predavanja možete pogledati ovdje >>>

 

Dnevnik.ba, 9. 11. 2017.

Naši sponzori

ERONET

Arhiva

Naša izdanja