IDPI

Članovi Stručnog tima IDPI o sarajevskom „antifašizmu“

 Breaking News

Članovi Stručnog tima IDPI o sarajevskom „antifašizmu“

Članovi Stručnog tima IDPI o sarajevskom „antifašizmu“
29 svibnja
09:53 2020

Posljednjih su tjedana trojica istaknutih članova Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) kao pojedinci u online i tiskanim medijima neovisno jedan o drugome objavili tekstove o zlouporabi antifašističkog nasljeđa i sentimenta s ciljem političke promocije unitarističkih agendi u BiH. Ovdje posjetiteljima stavljamo na raspolaganje poveznice na te tekstove.

Ivan Vukoja je u tekstu „Manekeni sarajevskog halal antifašizma i korisni idioti bošnjačkog unitarizma“, javnoj reakciji na video uradak „Neće proći“, rasvijetlio neformalnu ali stabilnu koaliciju između grupa i pojedinaca koji se, iskreno ili hinjeno, zalažu za „građansku BiH“ i, također iskreno ili hinjeno, gorljivo brane antifašističke vrijednosti, s bošnjačkim nacionalističkim krugovima, čiji dijelovi otvoreno brane pojedince i pokrete nedvojbeno fašističke provenijencije.

Ivan Pepić je u tekstu „Sarajevsko kozaračko kolo traje od Daytona, šteta što ga igra i Jakob Finci“ ukazao ne samo na simbiozu „građanskih“ aktivista i stranaka, među kojima prevladavaju „bosanski“ unitaristi, s desnim, pa i islamističkim, bošnjačko-hegemonističkim snagama, već i na podršku koju tim skupinama pružaju pojedini visoki dužnosnici međunarodnih organizacija, pa čak i dijelovi Židovske zajednice. Ukazao je, međutim, i na neistinitost slike koju taj konglomerat emitira prema domaćoj i međunarodnoj javnosti, a po kojoj svi Židovi svijeta i sve demokratski opredijeljene snage dijele njihov pogled na antifašizam u kontekstu BiH i njezinog okruženja.

Dejan Vanjek u tekstu „EU JEDNOGLASAN: Svi totalitarizmi najveći su protivnici slobode“ daje detaljnu, filozofski i povijesno utemeljenu analizu nastanka i razvoja narativa usmjerenih na instrumentalizaciju antifašizma, kao jedne od temeljnih europskih vrijednosti, s ciljem obrane ne samo unitarizacije BiH, već i rehabilitacije ne-fašističkih totalitarnih režima, pokreta i ideologija koje se u istoj mjeri kao i fašizam suprotstavljaju idejnim i vrijednosnim temeljima suvremene Europe i sputavaju približavanje BiH Europskoj uniji.

About Author

Milan Sitarski

Milan Sitarski

(Beograd, 1971.). Neovisni je predavač i analitičar. Diplomirao je povijest na Univerzitetu u Beogradu. Certificirani je trener za pisanje prijedloga politika (Policy Papers) s 29 treninga i konsultacijskih procesa održanih diljem Jugoistočne Europe. Bio je koordinator Centra za istraživanja religije Beogradske otvorene škole od 2004. do 2011. Živi u Mostaru od 2012.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Naši sponzori

ERONET

Arhiva

Naša izdanja

Zadnje objave

    Voditelj stručnog tima IDPI o legitimnom predstavljanju i pozicijama ključnih aktera

Voditelj stručnog tima IDPI o legitimnom predstavljanju i pozicijama ključnih aktera

0 comment Read Full Article
Contact Form Powered By : XYZScripts.com